Att sköta om ett akvarium

Att skaffa fiskar kan vid första tanke inte verka speciellt krävande, men faktum är att det krävs en del av dig som ägare för att dina fiskar ska må bra. Nyckeln till fiskarnas välmående är inte helt otippat: vattnet. För att fiskarna ska må bra och leva länge så krävs det att akvariet underhålls regelbundet, dem spenderar trots allt större delen av sitt liv där. Vattnet påverkas ständigt av överbliven mat och avföring från fiskarna själva som bildar giftiga ämnen. En anledning till att ett större akvarium är lättare att underhålla är för att en större mängd vatten inte påverkas lika lätt som en mindre mängd gör.

Dagliga kontroller

Det är viktigt att kontrollera akvariets utrustning för att försäkra sig om att allt står rätt till. Kontrollera lampor, filter och doppvärmare. Ett tips är att föra anteckningar över temperaturen i vattnet för att upptäcka förändringar och eventuella fel på doppvärmaren. När fiskarna ska matas så kolla att de faktiskt äter, om de inte skulle göra det så kan det vara tecken på sjukdom. Passa även på att kontrollera antalet fiskar, här kommer anteckningar även till pass.

Underhåll veckovis

När det kommer till underhåll så blir det svårt och i många fall onödigt att göra det varje dag, men veckovis brukar vara lämpligt. Det mesta är ganska självklart: skrapa bort alger från akvariet, rengöra filtret och ta bort döda växter. Förutom det så är det en bra idé att lyfta och röra på alla växter i akvariet eftersom att de vanligtvis samlar upp överbliven mat som inte bör ligga kvar i akvariet. Har du planer på att rengöra akvariets utsida så kan det vara en bra idé att inte använda fönsterputs eftersom att det lätt smiter ner små droppar i vattnet.