Skaffa fiskar

Kanske inte det första djuret du tänker på om man säger ordet ”husdjur” men fiskar är en vanlig start för dem som ska skaffa sig det första husdjuret, ett sätt att inreda och ett sätt att få inblick i havets värld. Världen under ytan får vi sällan ta del av men med ett akvarium kan du se och beundra fiskarna liv på nära håll. 

Storlek

Större akvarium är att föredra. Du måste anpassa storleken utefter vilka och hur många fiskar du ska ha. En del fiskar kommer säkert att få yngel och då ska dessa också få plats permanent eller tills du får dem sålda. En större modell är lättare att inreda, du behöver inte vara lika noga med allting heller.

Foder

En vanlig missuppfattning är hur ofta du ska ge fiskarna mat. Fiskar behöver mindre mat än du tror, rovfiskar ska exempelvis bara matas varannan dag. Det som är bra med maten är att det är torkat, de håller därmed länge och det är lätt att beställa fiskfoder på nätet. Små fiskar och yngel ska du mata flera gång om dagen men mindre mängder. Du ska inte ge dem mer än de hinner äta upp på 2-4 minuter. Om maten ligger kvar i vattnet kommer det att försämra vattenkvalitén.

Inredning

Här kan du vara kreativ och skapa ett vacker undervattenlandskap. Köp växter och inredning utefter dina fiskars behov. Mindre fiskar och malar gillar att ha grottor och täta växter som de kan gömma och leka i. Vad ska du ha i botten, sand, grus eller sten? Sand fungerar inte med väldigt starka pumpar som drar in den fina sanden i motorn men är annars dekorativt och fint underlag. Sten och grus ger bra stöd åt växterna men det kan vara svårt för vissa växter att rota sig underlaget. Vad du väljer beror på din akvariuminredningsstil!

Nybörjarfiskar

Nu är det inte alla fiskar som är lättskötta i ett akvarium. Som nybörjare har du nog tillräckligt många utmaningar med att hålla en bra miljö i akvariet. Skaffar du sedan fiskar som behöver väldigt specifika förhållanden för att klara sig riskerar du i mycket större utsträckning att fiskarna inte över lever. Som tur är finns del flera akvariefiskar som är väldigt anpassningsbara och klarar av många olika förhållanden. Här följer ett par populära exempel:

  • Neontetra – färggrann och livlig.
  • Endlers guppy – väldigt tåliga och förökar sig lätt.
  • Zebrafisk – gillar att hålla sig i den övre delen och ger därmed större spridning av fiskarna.
  • Platy – finns i många färgvariationer.
  • Ancistrus – tålig och aktiv mal som håller sig i botten.

Att satsa på fiskar som gärna håller sig till en del av akvariet gör att man får en mycket vackrare helhetsbild och är därmed varmt rekommenderat.